Czwartek

Śniadanie

OWSIANKA

Składniki

50 g płatków owsianych

350 ml mleka

jogurt grecki

miód

owoce (opcjonalnie)

Wykonanie

Wsyp płatki do garnka, wlej mleko, dodaj szczyptę soli. Zagotuj, a następnie trzymaj na

małym ogniu przez 4 do 5 minut, mieszając od czasu do czasu i uważając, aby nie przypalić

garnka. Podaj na talerzu lub misce, na wierzchu połóż jedną łyżkę jogurtu greckiego i skrop

całość miodem.

Obiad

GULASZ

Z WOŁOWINY

Składniki

300 g wołowiny (pokrojona

w paski)

200 g ryżu basmati

1 cebula (drobno pokrojona)

1 ząbek czosnku (pokrojony)

2 łyżki st. oliwy z oliwek

1 czerwona papryka (pokrojona)

400 g pomidorów krojonych

z puszki

rozmaryn (posiekany)

50 g oliwek

Wykonanie

W dużym rondlu podsmaż cebulę oraz czosnek na oliwie, dopóki nie zmiękną i nie nabiorą

koloru. Następnie dorzuć wołowinę, paprykę, pomidory, rozmaryn i całość zagotuj. Gulasz

duś przez 25 minut dopóki mięso nie będzie dobrze ugotowane (dodajemy wody jeżeli

potrzeba). Po ugotowaniu dodaj oliwki i wymieszaj całość. Podawaj z ryżem.

Kolacja

SAŁATKA

Z GRUSZKĄ

Składniki

200 g liści sałaty masłowej

200 g sera brie

1 duża gruszka

25 g orzechów włoskich

1 łyżka st. miodu

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka masła

sok z pomarańczy

oliwa z oliwek

sól

pieprz

Wykonanie

Na suchej patelni upraż orzechy. Odstaw do ostygnięcia i posiekaj na drobniejsze kawałki.

Na tej samej patelni rozpuść masło i podsmaż pokrojoną na mniejsze części gruszkę

(oddziel gniazda nasienne). Owoce polej miodem, skrop intensywnie sokiem z pomarańczy

i przytrzymaj jeszcze chwilę na patelni. Pozostałości ze smażenia gruszek przelej do

miseczki. Dopraw oliwą, musztardą, solą i pieprzem. Ser brie pokrój na mniejsze kawałki.

Na talerzu rozłóż sałatę, ser i gruszki. Polej dressingiem i posyp orzechami.