Sobota

Śniadanie

KANAPKI

Z ŁOSOSIEM

Składniki

4 plastry łososia wędzonego

100 g sera twarogowego

1 łyżka st. śmietany

2 rzodkiewki

sok z limonki

2 kromki chleba razowego

ogórek

sól, pieprz

Wykonanie

Serek twarogowy wrzuć do miski i rozgnieć, dodaj śmietanę oraz pokrojoną drobno

rzodkiewkę. Wciśnij sok z limonki, wymieszaj wszystko razem i dopraw do smaku solą

i pieprzem. Przygotowany twarożek nałóż na kromki chleba razowego. Dodaj plastry

z łososia oraz pokrojony w plastry ogórek.

Obiad

TORTILLA

Z KURCZAKIEM

Składniki

4 gotowe tortille

100 g piersi kurczaka

pomidorki koktajlowe

2 ogórki

100 g czerwonej papryki

sałata lodowa

jogurt naturalny

1 ząbek czosnku

papryka słodka

masło do smażenia

zioła prowansalskie

Wykonanie

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, posyp pieprzem, solą i papryką w proszku (dodaj inne

przyprawy, które lubisz). Usmaż przygotowane mięso na niewielkiej ilości masła. Przygotuj

sos czosnkowy – wymieszaj jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz

przyprawami. Tortillę podgrzej na patelni, posmaruj sosem czosnkowym, nałóż mięso

i pokrojone wcześniej warzywa. Całość zawiń.

Kolacja

BRUSCHETTA

POMIDOROWA

Składniki

4 kromki pieczywa pszennego

2 pomidory

czosnek

liście bazylii

oliwa z oliwek

ser mozzarella

sól

pieprz

Wykonanie

Ząbek czosnku rozetnij na pół i natrzyj nim przygotowane kromki pieczywa (z obu stron).

Następnie pieczywo skrop oliwą z oliwek i podpiecz na patelni (z obu stron). Pomidory

pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Dodaj posiekaną drobno bazylię oraz oliwę z oliwek, sól

i pieprz. Całość wymieszaj. Na podpieczone kromki nałóż pomidory, na górze dołóż ser

mozzarella i skrop oliwą z oliwek.