Przekąski :)

JOGURTOWE

PARFAIT

Składniki

150 g jogurtu naturalnego

50 g jagód (opcjonalnie borówka

amerykańska)

20 g granoli

Wykonanie

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. Następnie połącz je wszystkie w szklance lub

szklanej miseczce układając poszczególne składniki warstwami.

PUDDING

MALINOWY

Składniki

3 łyżki st. nasion chia

400 ml mleka kokosowego

12

łyżki st. miodu

1/2 łyżeczki wanilii mielonej

szczypta cynamonu

100 g mrożonych malin

garść płatków migdałowych

Wykonanie

Połącz ze sobą, w szklanej misce, nasiona chia, mleko kokosowe, miód, wanilię i cynamon.

Wszystkie składniki ubij, aby dobrze się połączyły. Miskę przykryj i odstaw na noc do

lodówki. Rano ubij całość jeszcze raz (możesz dodać trochę mleka, tak aby uzyskać

preferowaną gęstość). Maliny rozmroź i zmiksuj. Masę rozłóż na mniejsze porcje dodając

maliny i płatki migdałowe na górze.

BUŁECZKI

MAŚLANE

Składniki

225 g mąki pszennej

1/4 proszku do pieczenia

50 g masła

25 g cukru pudru

150 ml mleka

1 jajko

10 g rodzynek

konfitura truskawkowa

(opcjonalnie)

Wykonanie

Połącz ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, rodzynki oraz sól. Dodaj masło i rozprowadź

w mące. Dodaj cukier oraz mleko i ugnieć ciasto. Masę rozłóż na płaskiej powierzchni

posypanej mąką. Rozwałkuj delikatnie ciasto na grubość około 2 cm. Wytnij okrągłe bułeczki

używając małej szklanki lub specjalnego wycinaka. Posmaruj górę każdej bułeczki

roztrzepanym jajkiem. Piecz przez około 1215

minut w 220 stopniach.

SAŁATKA

OWOCOWA

Składniki

2 łyżki st. miodu

1 jabłko (pokrojone w kostkę)

100 g owoców koktajlowych

(brzoskwinia, ananas, gruszka)

100 g winogron czerwonych

1 łyżka st. soku z cytryny

1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie

Wymieszaj ze sobą miód, cynamon i sok z cytryny. Odstaw na bok. Umieść w misce

przygotowane wcześniej owoce, polej dressingiem z miodu i cytryny i delikatnie wymieszaj.

Podawaj w mniejszych porcjach.

GUACAMOLE NA

CHLEBIE ŻYTNIM

Składniki

4 kromki chleba żytniego

2 dojrzałe awokado

1 pomidor

1/4 czerwonej cebuli (drobno

posiekanej)

1 ząbek czosnku (pokrojony)

1 papryczka chili

sok z 1/2 limonki

świeża kolendra (drobno

posiekana)

Wykonanie

Miąższ z awokado wrzuć do dużej miski i rozgnieć widelcem. Pomidora, cebulę i czosnek

pokrój w drobną kostkę i dodaj do awokado. Dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z limonki.

Dodaj posiekaną drobno kolendrę. Całość dokładnie wymieszaj, do uzyskania odpowiedniej

konsystencji. Gucamole nakładamy na przygotowane wcześniej kromki chleba żytniego.