Piątek

Śniadanie

ŚNIADANIOWY

SUPER SHAKE

Składniki

100 ml mleka 3.2%

2 łyżki st. jogurtu naturalnego

1 banan

150 g mrożonych owoców leśnych

50 g jagód

1 łyżka st. siemienia lnianego

1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżka st. różnych nasion

(słonecznik, dynia)

1 łyżka st. Miodu

Wykonanie

Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj do osiągnięcia gładkiej konsystencji.

Podawaj w szklance.

Obiad

MAKARON

Z POMIDORAMI

Składniki

150 g makaronu (penne)

1 czerwona cebula

200 g piersi z kurczaka

1 łyżka st. oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka oregano

1 puszka krojonych

pomidorów

50 ml śmietany 30%

bazylia

sól, pieprz

Wykonanie

Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Na większej patelni na oliwie podduś pokrojoną

w kosteczkę cebulę, dodaj pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka i obsmaż na większym

ogniu. Pod koniec dodaj pokrojony czosnek, dopraw solą, pieprzem oraz oregano. Dodaj

posiekane pomidory z puszki i zagotuj. Dopraw solą, pieprzem. Gotuj na średnim ogniu

przez ok. 10 minut. Następnie dodaj śmietankę oraz bazylię, wymieszaj i zagotuj delikatnie

mieszając. Podawaj z makaronem.

Kolacja

PIZZA

Z KALAFIORA

Składniki

1 kalafior

130 g żółtego sera Gouda

1 jajko

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka suszonego czosnku

szczypta słodkiej papryki

3 łyżeczki koncentratu

pomidorowego

100 g papryki żółtej

pieczarki, oliwki,

pomidory cherry

Wykonanie

Kalafior rozdrobnij w blenderze. Ugotuj w osolonym wrzątku na małym ogniu (około

12 min). Kalafior odcedź po ugotowaniu i przestudź. Następnie dodaj ser gouda, jajko

i przyprawy. Wymieszaj na jednolitą masę. Ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem do

pieczenia. Piecz w piekarniku przez około 20 min. w 200 stopniach C. Następnie wyjmij,

posmaruj sosem przygotowanym z koncentratu, soli i przypraw. Na ciasto nałóż pokrojone

pieczarki i oliwki oraz paprykę i posyp startym serem. Piecz przez następne 15 min.