Odpowiednie odżywianie

Dlaczego odpowiednie odżywianie jest ważne dla piłkarza?

Każdy może czerpać pożytek ze zdrowego i pełnowartościowego odżywiania. Jednak w przypadku sportowca korzyści wynikające z odpowiedniej diety nie są związane wyłącznie z dobrym stanem zdrowia. Korzyści te powinny  pozwolić mu cieszyć się optymalnymi wynikami w uprawianej dziedzinie.

  • Zapewnijmy więc Drodzy Rodzice odpowiednie, czyli pełnowartościowe odżywianie naszym piłkarzom .
  • Dostarczmy im paliwo podczas ruchu, niech dzieje się akcja-reakcja 🙂
  • Rola mózgu w sporcie jest nie do przecenienia, odpowiednie odżywianie może wspomóc pamięć, jasność umysłu, zdolność do podejmowania decyzji oraz szybkość myślenia.
  • Ważna jest równowaga hormonalna, gdy wybieramy określone jedzenie, regulujemy nasz głód, metabolizm i sprawność wykorzystania składników odżywczych.
  • Pamiętajmy, że lata młodzieńcze są niezwykle istotne, jeśli chodzi o dobre odżywianie. Tkanki, hormony czy kości ulegają ciągłemu rozwojowi, więc bardzo ważne jest to, co jedzą nasze dzieci.
  • Odpowiednia dieta, wraz z potrzebnym odpoczynkiem, pomaga w regeneracji i odbudowie organizmu a tym samym w  przygotowaniu do następnego treningu.

Potrzeby żywieniowe piłkarzy są zazwyczaj wyższe niż innych sportowców, ponieważ są oni w ciągłym ruchu. Trzeba pamiętać o odpowiedniej konsumpcji wszystkich makroskładników – węglowodanów, białka i tłuszczu. Rekomendowane jest np. by  w dniu meczowym, 55-­65% zapotrzebowania kalorycznego pochodziło z węglowodanów, 12­-15% z białka i mniej niż 30% z tłuszczu.

Czy wiesz jakich składników odżywczych potrzebuje piłkarz ?

To nie tylko białko, tłuszcz i węglowodany. Każdy z tych składników jest koniecznym w diecie piłkarza i odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu organizmu. Jednak bardzo ważne są jeszcze  witaminy, minerały i płyny nawadniające.

Krótko o nich wszystkich:

  • Białka są jednym z podstawowych składników odżywczych.
  • Odbudowują i naprawiają tkanki.
  • Utrzymują zdrowy system odpornościowy.
  • Regulują hormony.
  • Tłuszcz to źródło paliwa dla organizmu.
  • Wysokiej jakości tłuszcz pozwala prawidłowo działać naszym komórkom.
  • Dzięki niemu wchłaniamy więcej witamin i minerałów.
  • Zabezpiecza organy wewnętrzne.
  • Reguluje temperaturę.
  • Pozwala zachować uczucie sytości.
  • Węglowodany to cukry, skrobia i błonnik zawarty w naszym jedzeniu.
  • Sportowcy powinni uwzględniać węglowodany w swojej diecie z powodu dostarczania energii dla mięśni i mózgu.
  • Błonnik to rodzaj węglowodanów, który nie dostarcza nam energii, ale odgrywa istotną rolę w transportowaniu pożywienia przez nasz układ trawienny.
  • Warzywa, owoce oraz orzechy i nasiona stanowią doskonałe źródło błonnika.
  • Szybko dostępną energię dają nam między innymi cukry proste dostępne w pokarmie.
  • Witaminy są naturalnym składnikiem jedzenia o pochodzeniu roślinnym lub zwierzęcym.
  • Są nam niezbędne we wszelkich procesach fizjologicznych, od ruchu mięśni czy rozwoju kości po zdrową krew, wzrok…
  • Minerały odgrywają dużą rolę w produkcji energii, zdrowiu kości, odporności.
  • Wśród minerałów wyróżniamy  makroelementy takie jak wapń, fosfor, potas, magnez i sód, których potrzebujemy więcej.
  •  Natomiast mikroelementy takie jak  żelazo, cynk, miedź, chrom, fluor, jod, selen i mangan nieco mniej.
  • Przed wysiłkiem fizycznym organizm można nawodnić szklanką wody, słabym naparem z ziół lub nie za mocną herbatą, a w trakcie wodą.
  • Dodatkowym źródłem nawodnienia mogą być soki, mleko, zupy.
  • Ważne, by wodę pić małymi łyczkami 🙂

Mała ściąga na dni, kiedy nasze dzieci mają intensywniejsze treningi czy zwiększoną ilość godzin wychowania fizycznego w szkole: