W skrócie :)

Najlepsze źródła białka w diecie sportowca:

  • wołowina,
  • drób,
  • jagnięcina,
  • wieprzowina,
  • owoce morza/ryby,
  • jajka,
  • nabiał (nisko przetworzony).

Najlepsze źródła wysokiej jakości tłuszczu:

  • oliwki i oliwa z oliwek,
  • awokado i olej z awokado,
  • masło i masło klarowane,
  • nabiał (nisko przetworzony),
  • orzechy i nasiona,
  • tłuszcz zwierzęcy zawarty w mięsie – najlepiej mięso z wolnego
  • chowu.

Najlepsze źródła węglowodanów:

  • warzywa (kolorowe, zawierające błonnik zwłaszcza zielone liście),
  • warzywa korzeniowe (słodkie ziemniaki, ziemniaki, buraczki czerwone, pasternak),
  • owoce,
  • ziarna (owies, ryż, komosa ryżowa, kasze).